XARXA ESCOLES ASSOCIADES UNESCO a CATALUNYA

Aquest blog neix per tenir un lloc on poder mostrar el treball que realitzen les escoles catalanes que estan associades a la UNESCO, així com qualsevol activitat, notícia, projecte o dades que ens arribin des de París, escoles PEA, la coordinació estatal o qualsevol xarxa, medi o institució amb els ideals i objectius proclamats per la UNESCO. (Als arxius mensuals trobareu tot el que s'ha penjat des de l'inici del blog)

19 de maig 2007

VISITA DE CATALINA MONTES

Foto.- Ilustracions fetes pels nens i nenes de P4

El passat dijous dia 10, Catalina Montes, germana de Segundo Montes, sacerdot jesuita que va ser assasinat a El Salvador, per la qual cosa una de les comunitats dels antics refugiats, reb el nom de Comunitat Segundo Montes i amb la qual algunes escoles associades de Catalunya estan agermanades, va venir a Barcelona a visitar l'escola Isidre Martí i l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat.
A l'escola Isidre Martí va partipar en totes les activitats que s'havien programat per aquest dia, dedicat a El Salvador. Us deixem la informació que, d'aquest esdeveniment, ens han fet arribar.


El CEIP Isidre Martí ja fa gairebé 20 anys que manté projectes de Cooperació amb la comunitat Segundo Montes de El Salvador.

Després d’estar nou anys refugiats a Hondures degut a la guerra civil que es disputava a El Salvador, i gràcies a la tasca realitzada per Segundo Montes, comissionat de l’ACNUR, decideixen retornar al seu país (1989). Als dos dies d’iniciar aquest retorn a peu, quan encara hi havia guerra, Segundo Montes és assassinat junt amb cinc jesuïtes més i dues treballadores a la UCA (Universitat de Sant Salvador). En record per la feina feta per aquest gran defensor dels Drets Humans, decideixen anomenar-se amb el seu nom: Comunitat Segundo Montes. Aquesta Comunitat, assentada sobre uns terrenys erms, es va anar desenvolupant poc a poc gràcies a la Cooperació Internacional.

Ja abans de que es parlés del 0,7% per ajuts al desenvolupament, a l’any 1991, l’escola va presentar el projecte de realització d’un mercat estable a l’Ajuntament d’Esplugues i aquest s’hi va implicar costejant-lo en la seva totalitat (56.407$). Va ser inaugurat el 1993 per l’alcalde Antoni Pérez. Més endavant es creà el Consell de Solidaritat, del qual l’escola en forma part, tenint ja un marc jurídic des del que es poden canalitzar aquests ajuts.
Foto.- Catalina Montes i Joan Salvat

Altres projectes en els quals han participat han estat: el 1997 el subministrament d’aliments bàsics pels avis (durant 4 anys), el 2001 la construcció d’habitatges (durant 4 anys), el 2005 la dotació d’una ambulància medicalitzada (durant 2 anys). I ara han engegat un de nou: la rehabilitació d’un edifici per transformar-lo en escola de formació professional.


Enguany, tots els nens i nenes de l’escola han estat treballant diferents aspectes per tal d’elaborar uns murals explicatius sobre aquesta comunitat i les seves cançons. S’han estudiat els costums, habitatges, tipus d’economia, aliments, la història,...





La inauguració de l’exposició es va fer el passat dia 10 de maig amb una conferència en la que participaren Irene Vallvé, Coordinadora de les Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya, Catalina Montes, Presidenta de la Fundació Santiago i Segundo Montes amb seu a Valladolid, i Joan Salvat, director del programa 30 Minuts de TV3, que va ser testimoni directe de la repatriació.

Foto: De esquerra a dreta.- Pilar Ferràs (directora CEIP); Catalina Montes (Presidenta Fundació Segundo Montes; Joan Salvat (Periodista); Irene Vallvé (Coord. Escoles UNESCO-Cat) en l'acte d'inauguració de l'exposició .

Al finalitzar es va servir un refrigeri salvadorenc.

Etiquetes de comentaris: ,