XARXA ESCOLES ASSOCIADES UNESCO a CATALUNYA

Aquest blog neix per tenir un lloc on poder mostrar el treball que realitzen les escoles catalanes que estan associades a la UNESCO, així com qualsevol activitat, notícia, projecte o dades que ens arribin des de París, escoles PEA, la coordinació estatal o qualsevol xarxa, medi o institució amb els ideals i objectius proclamats per la UNESCO. (Als arxius mensuals trobareu tot el que s'ha penjat des de l'inici del blog)

23 de març 2007

REPENSANT QUÈ SOM

Document per a renovar-millorar
XARXA D’ESCOLES ASSOCIADES A LA UNESCO DE CATALUNYA

Primera trobada per repensar “Què és una escola associada a la UNESCO

Data: 24 de gener de 2007
Hora: 18 hores
Lloc: Cedres, 38 2n. Esplugues de Llobregat

S’inicia la sessió fent alguns aclariments sobre la constitució de la XEAUC i la relació amb UNESCOCAT, a petició d’alguns del representants del centres assistents. Miquel Martí i Irene Vallvé donen resposta a algunes preguntes, que ja s’havien parlat en l’última assemblea del PEA, i que sorgeixen en el sí de l’inici de la trobada.

Irene Vallvé fa la presentació de la trobada explicant el conte anomenat “Quatre petites cantonades de no res” de Jérome Ruiller, on explica com un petit quadrat li agrada jugar amb el seus amics els petits rodons, però no pot entrar a casa del seus amics , perquè la porta és rodona! Conte molt adient per poder treballar el concepte del respecte a les diferencies amb l’alumnat.

Abans de passar al tema central de la trobada per parlar de “Què és una escola associada a la UNESCO” és fa un torn obert de paraules per fer les presentacions dels distints centres assistents, explicant els seus inicis i la trajectòria com a escoles del PEA, i també recordar aquells projectes que s’estan realitzant actualment.

Aquests centres són:

CEIP ESCOLA BELLATERRA
ESCOLA PIA DE SANT ANTONI
ACADÈMIA IGUALADA
ESCOLA VIROLAI
CEIP TURÓ DEL CARGOL
CEIP CAMPCLAR
CEIP ISIDRE MARTÍ
ESCOLA DE MÚSICA FREQÜÈNCIES
CEIP EL DOFÍ
ESCOLA INFANTIL MAFALDA
ASPACE
COL·LEGI LESTONNAC L’ENSENYANÇA
ESCOLA JOAN PELEGRÍ
IES MATADEPERA
CRP BAIX LLOBREGAT VIII

Per començar a parlar del que són i el que volen ser les Escoles Associades a la Unesco i de com es treballa des de la pròpia xarxa, es planteja una pluja d’idees.

Carme Silué de l’IES Matadepera inicia aquesta pluja aportant diferents conceptes a revisar com a elements identificadors de les escoles del PEA.

- Revisió del protocol de memòries per tal de que pugin ser útils.
- Recuperar trobades d’alumnat – professorat
- En la celebració del DENIP més implicació amb la xarxa internacional.
- Aprofitar la xarxa internacional com a fet diferencial de les escoles PEA per poder
treballar des dels distints projectes.
- Millorar i augmentar el grau d’implicació de les AMPA dels centres.
- Més difusió dels projectes de les escoles PEA
- Potenciació dels projectes PEA tant a nivell de trobades de professorat com d’alumnat.
- Transmissió a l’alumnat de la importància de ser una escola associada a la UNESCO.
- Potenciar la difusió de la xarxa a partir de l’edició d’una revista, bultlleti Unesco, ...etc.
- Difusió a partir de la redacció d’articles en revistes pedagògiques de les experiències
d’escoles PEA.
- Promoure i difondre la Xarxa als diferents estaments educatius com el Departament
d’Educació,...[1]
- Les escoles Unesco han d’elaborar i potenciar projectes que siguin diferents i pioners en
referència al que ja fan la majoria de centres educatius.

Pep Suñé del CEIP Escola Bellaterra fa les següents aportacions:

- Ampliar les activitats de la Xarxa d’Escoles Associades a tota la
comunitat eductiva. En primer lloc a les famílies, incorporant trobades d’ alumnat i familia
- Jornades sobre la Pau
- Difusió d’experiències i de les escoles associades a partir de Jornades educatives i/o activitats que s’organitzen en el territori com per exemple les Escoles d’Estiu.[2]
- Difusió de la xarxa per mitjà d’una revista o no seria millor la creació d’una web?
- Organització de distintes trobades a Catalunya
- Sol·licitud de distints projectes d’innovació al Departament d’Educació per part dels centres, donat que alguns són de temàtiques molt treballades per part de les escoles associades ( Convivència i Mediació Escolar, Coeducació , Medi Ambient, Educació per a la Ciutadania,etc.).

Mònica Planas de l’Escola de Música Freqüències:

- Planteja la possibilitat de definir una “Missió”, a nivell dels propis centres, que qüestioni cap on anem les escoles associades, què som i a què ens dediquem.
- En aquest sentit comenta la utilització de l’instrument d’anàlisi anomenat DAFO ( Debilitats - Amenaces / Fortaleses –Oportunitats) que possibilita, després de treballar i d’establir els diferents conceptes, planificar una Pla de Millora respecte a l’entitat i al professorat que hi participa.

Oriol Batlle de l’escola Pia de Sant Antoni comenta:

- En quan a la necessitat de tenir una pàgina web, hauria d’ haver la possibilitat de crear una comissió organitzadora i de seguiment que permetés el manteniment de la pàgina, que és el què realment es fa feixuc per una sola persona.[3]
- Pel que fa a la difusió, parla de la possibilitat de difondre en distints mitjans l’ideari de les escoles, així com les seves experiències i projectes. En definitiva fer-ne la màxima difusió per donar-nos a conèixer, tant en el propi Departament d’Educació com en d’altres entitats adients.

Per acabar es comenta que més que la difusió de la xarxa allò que esdevé important, ara mateix, es pensar en el problemes actuals del nostre món i com les escoles associades hi han de treballar a partir dels distints projectes. Hem de reflexionar al voltant de qui som, qui volem ser i com ho hem de fer. Com ho volem treballar tot realitzant una revisió interna a nivell del claustre del centres.

S’acorda que totes les reflexions sorgides en el sí dels diferents centres es poden fer arribar a la coordinadora abans de Setmana Santa.

S’acaba la sessió al voltant de les 20 hores.

Cèlia Torres
Secretària de la XEAUC



APORTACIONS DELS CENTRES

El PEA va néixer per la necessitat de respondre d’una manera humanística al moment que es vivia als anys 50: la guerra freda marcava les relacions internacionals.

Segurament, a les persones que van iniciar la xarxa les va moure la necessitat de donar un gir aquesta manera de relacionar-se, oposant a la tensió generalitzada, una nova idea, una idea de cultura de pau que es convertís en llavor de futur. Calia que els nens del moment descobrissin una colla de valors que els estats no els oferien. Creiem que aquest devia ser l’objectiu d’una xarxa cada cop més internacional.

Ens fa l’efecte que, d’alguna manera, el PEA ha aconseguit el seu objectiu principal. La llavor de la cultura de pau sembrada ha donat fruit i avui, al menys al nostre petit país, la major part de les escoles, cada una en la seva mesura i segons les seves possibilitats, en el seu treball quotidià té en compte els valors que emanen d’aquesta cultura: solidaritat, respecte, col·laboració, etc.

És per això que ens sembla que cal fer una anàlisi de l’actualitat per tal de tornar a enfocar la nostra tasca, de manera que respongui a les noves problemàtiques.

El canvi social tan important que estem vivint des dels últims 10 o 15 anys ens obliga a re-situar-nos per tal de tenir veritable sentit.

Les escoles que formem part del PEA som molt diverses, com també ho són les circumstàncies i els contextos en què ens trobem. Malgrat les dificultats que la diferència pot comportar, creiem que, de fet, és un patrimoni únic i preciós per re-orientar-nos intel·ligentment i esdevenir el màxim d’útils.

Cal una anàlisi que ens permeti descobrir i definir quina és la llavor que cal sembrar. Després, en funció d’aquesta redefinició veure quins projectes dels que tenim són vàlids i cal continuar i quines han de ser les noves propostes.

Tenim les avantatges d’una xarxa ja creada, no partim de zero com el 53.

Núria Matalí i Anna Luna
Febrer de 2007
CEIP El Dofí
PLA ESTRATÈGIC

0.- QÜESTIONS PRÈVIES

El Pla Estratègic ha d’esdevenir la guia d’actuació a llarg termini de l’entitat, a partir de la reflexió i la identificació dels elements més fonamentals de l’ànima i dels grans propòsits de l’organització, tot desplegant ordenadament els objectius i les fites concretes que ens permetran arribar amb èxit i coherència en aquelles finalitats màximes de la institució: “Per fer camí he de saber on vull arribar i com hi vull anar”.

Una qüestió prèvia a resoldre és el període de validesa de la planificació estratègica. Els plans són finits en el temps, per poder mesurar-los i esmenar-los en el futur. Es sol establir el termini en funció de la variabilitat de l’entorn tant extern com intern. Usualment entitats amb entorns molt inestables i canviants, com a molt planifiquen a dos anys vista i fins i tot a dotze i sis mesos. El més corrent es trobar planificacions a tres i quatre anys i s’ha de ser força agosarat per planificar a cinc o més anys vista.

1.- ESQUEMA GENERAL

En el procés de redacció del PE diferenciarem 3 etapes singulars:
La primera etapa és la que ens tocarà definir els fonaments corporatius, o sigui aquelles definicions més profundes que defineixen l’ànima, el tarannà i els grans objectius a molt llarg termini de la entitat. El verb que caracteritza aquesta etapa és PENSAR, i serà a partir de les definicions o fonaments d’aquesta fase que construirem la resta de l’edifici associatiu.

Haurem de definir la MISSIÓ, els VALORS i la VISIÓ de l’entitat, i seran aquests tres conceptes conjuntament els que guiaran el futur viatge.
La segona etapa consisteix en la fase d’anàlisi i haurem de dissecionar les oportunitats i amenaces de l’entorn de l’entitat i conjugar-les amb les fortaleses i debilitats internes de la nostra organització, per tal de poder determinar els camins més eficaços per aconseguir la visió definida en l’anterior etapa. El verb que caracteritza aquesta etapa és ANALITZAR, i el resultat d’aquesta etapa serà l’obtenció d’un quadre DAFO (debilitats-amenaces-fortaleses-oportunitats), on hauríem de poder començar a intuir les estratègies més adients als interessos socials.

Finalment arribarem a la darrera etapa, que és la de síntesi i acció, i és on a partir de les definicions i anàlisis de les anteriors etapes som capaços de concretar i passar a l’acció. En aquesta fase concretarem les estratègies, fixant polítiques, programes i accions concretes, que a més determinaran i vindran determinades (oh no!) pels recursos i, per tant, pel pressupost. El verb que caracteritza aquesta etapa és ACTUAR.

2.- LA MISSIÓ

El primer i transcendent pas a realitzar és la definició de la MISSIÓ de l’entitat. Que és la missió? La missió és la raó de ser o el propòsit principal de l’organització en ulls dels seus usuaris.

Què n’esperen de la XEAUC? Quina aportació de valor a poder ser singular i diferenciada realitza l’entitat ?
Per definició, la declaració de la missió ha de ser molt estable i gairebé permanent al llarg del temps, ja que està reflectint la justificació de la seva pròpia existència, i malament aniríem si això no es tingués clar
Les definicions de missió més eficaces són aquelles que per una banda inspirin al canvi, malgrat la missió no canviï i mai pugui ser acomplerta en un 100% ha de ser capaç d’impulsar l’organització cap endavant estimulant el canvi i el creixement positiu. Per altra banda la missió és a llarg termini per naturalesa, ha de ser escrita perquè pugui durar 100 anys o més. Finalment ha de ser fàcilment compresa i molt comunicable: breu (2-3 línies), contundent i fugint d’expressions i conceptes barrocs. Una bona ajuda per definir la missió és preguntar-se per què? Per què existeix la XEAUC? I a la resposta obtinguda tornar-li a qüestionar, i per què és això important? I així 3 o quatre voltes.

Exemples de missió:
- “La missió del Grup Gas Natural és atendre les necessitats energètiques de la societat, proporcionant als seus clients serveis i productes de qualitat respectuosos amb el medi ambient, als seus accionistes una rendibilitat creixent i sostenible i als seus col·laboradors la possibilitat de desenvolupar les seves competències professionals”
- Merck: “Preservar i millorar la vida humana”
- 3M: “Resoldre problemes no resolts de forma innovadora”
- Nokia: “Connecting people”
- Walt Disney: “Fer feliç a la gent”
-Hewlett-Packard: “Realitzar contribucions tècniques pel progrés i benestar de la humanitat”
- Organismes públics: “Reduir l’analfabetisme”, “Aconseguir la disminució de la SIDA”, “Incrementar la seguretat pública”
- Fundació Palau de la Música Catalana: “Estimular i fomentar tota classe d’activitats culturals, especialment en l’aspecte musical”
-Òmnium Cultural: “Llengua, cultura, país”

3.- ELS VALORS

Els valors són el COM?, són aquells principis atemporals que guien l’actuació de les persones i per tant de l’entitat. Defineixen el tarannà, la manera de fer i per tant han de representar les creences més profundament arrelades en l’ànima de l’entitat i que, per tant, es demostren en l’actuació diària de tots els membres que formen part del col·lectiu. Han de ser reals i no pas teòrics o sotmesos a l’imperi de la moda.

A l’igual que la missió esperem que els valors definits es mantinguin intactes durant molt de temps, proporcionant una font perdurable d’inspiració, força i saviesa.

Una bona definició de valors per ser eficaç ha de ser sintètica, hem de formular els tres, quatre màxim cinc valors que reflecteixin molt eficaçment l’ànima o sigui el tarannà de l’entitat. Com estem en el camp dels intangibles caldrà acompanyar a cada concepte d’una bona i sintètica definició (màxim 2-3 línies) perquè tots entenguem el concepte de la mateixa manera.

Exemples de valors:
Ètica i honestedat
Orientació als nostres clients
Meritocràcia
Respecte a l’entorn
Confiança
Innovació
Solidaritat
Catalanisme
Passió per la cultura
...

4.- LA VISIÓ

En la definició de visió comencem a descendir des dels conceptes més espirituals i permanents en el temps (missió i valors) al món més terrenal i concret de l’estratègia. La declaració de visió és la formulació concretar d’on volem arribar en el futur: no deixa de ser la formulació d’un gran macro-objectiu social que volem aconseguir a llarg termini. Es tracta de tancar els ulls i descriure com visualitzem idealment l’entitat en un horitzó temporal d’uns deu anys vista. No ha de ser una declaració abstracta sinó que hauria de proporcionar una imatge nítida i concreta de l’estat al que es vol arribar, ja que serà la base per formular estratègies i objectius. Una visió forta proporciona a tots els membres de l’organització un marc mental compartit que ajuda a donar forma al futur, inicialment abstracte, que tenim pel davant.

Una bona definició de visió per ser eficaç hauria de complir les següents característiques:
Concisa i breu: millor com més curta i potent. Única frase, 2-3 línies màxim.
Engloba a totes les parts interessades: atrau als principals grups d’interès de l’entitat (associats, societat civil, empresa, administració pública, etc.)
Coherent amb la visió i els valors
Verificable, per tant concreta i a poder ser mesurable o avaluable fàcilment
Possible: reptadora i fins i tot amb dosis d’utopia, però realitzable
Inspiradora: no només comprensible sinó que a més estimulant i reptadora per tots els grups d’interès.

Un bon mètode per formular la visió és imaginar-nos que de cop ens despertem a 10 anys vista i podem visitar el Foment que ha tingut la millor de les evolucions possibles. Es tracta ara d’escriure i descriure com és la xeauc ideal a 10 anys vista.

Exemples de visió:
- Roche: “Aconseguir el lideratge mitjançant un rendiment excel·lent en tot allò que fem, seguint els conceptes d’innovació, rapidesa i creixement”
- NASA (1961): “Aconseguir l’objectiu, abans que finalitzi la dècada, de posar un home a la Lluna, i que retorni sa i estalvi a la Terra”
- Pepsi: “Derrotar a Coca-Cola”
- Gas Natural: “La visió és ser un Grup energètic i de serveis líder i en continu creixement, amb presència multinacional”


[1] En aquest sentit Miquel Martí comenta que inicialment l’interlocutor que tenim com a escoles associades al Departament d’Educació és en Pere Arnaiz
[2] Pilar Ferràs del CEIP Isidre Martí comenta que hi havia prevista una presentació per part dels coordinadors dels projectes de les escoles UNESCO en la passada edició de l’Escola d’Estiu del Maresme, però a l’última hora es va anul·lar.
[3] Miquel Martí recorda que a Catalunya l’Amparo Vàzquez ha creat el Blog de la XEAUC i que les escoles poden aportar-hi qualsevol reflexió, experiencia, activitat,etc.dels seus centres.

Etiquetes de comentaris: ,

IRENE VALLVÉ: Circular nº 7

Deixem aquí la nova circular, numero 7, de la coordinadora autonòmica, Irene Vallvé.

Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO a Catalunya - XEAUC

Circular nº 7

20 de març de 2007

A les Escoles Associades a la UNESCO a Catalunya


Amigues i amics,

Anem acabant aquest segon trimestre, l’arribada de la primavera ens portarà nous ànims per donar l’empenta a l’últim trimestre del curs.


Repensar les escoles avui

Us adjunto l’acta de la reunió que recull el que es va parlar, les propostes i expectatives i ens fa de base per a la següent trobada. Amb temps per poder-ho llegir amb calma, convoco la nova reunió:

Data: 3 de maig a les 18:00

Lloc: al CRP d’Esplugues.

Tema: Definició de la XEAUC i de la nostra missió: pla de treball.

Les escoles que no podeu venir seria bo que ens fessiu arribar alguna idea que la lectura dels documents us hagi suggerit.

XX Trobada Estatal a Salamanca, del 3 al 6 de juliol

El termini per presentar les sol·licituds de plaça és el 31 de març. Tornant de Pasqua ens reunirem l’Equip de Coordinació per revisar el que haurem rebut i adjudicar les places.

Aneu preparant les comunicacions i/o materials segons les dates que se’ns demana.


INFORMACIONS DELS DIFERENTS PROJECTES

Trobada al Llenguadoc

Linguapax - conjuntament amb Patrimoni , PMO i Solidaritat convoquen una trobada conjunta a Toulouse i visita al Canal du Midi.
La data de la trobada serà el cap de setmana de l'11/12/13 de maig i us farem arribar el programa més endavant però aneu reservant aquestes dates.

Entre les activitats a fer hi haurà:
- Xerrada sobre la situació de la llengua occitana i l’educació d'adults.
- Explicació de la situació de la llengua a les escoles.
- Presentació de material editat
.

Linguapax

Coordinadora de les escoles a Catalunya: Gisa Mohr

Es va fer la Trobada d’Alumnes de Secundària el 9 de març al CRP d’Esplugues de Llobregat.
Aprofitem un cop més per agrair la seva acollida i la seva col·laboració.
Hi participaren: Escola Virolai amb 20 alumnes de 2on d’ESO

Escola El Roser amb 20 alumnes de 20n d’ESO

La valoració ha estat molt positiva tant pel contingut com per l’espai del que es va disposar. Ja n’haureu pogut saber més detalls pel bloc, que sempre va estant al dia.

PMO

Coordinador de les escoles a Catalunya: David Farell

Es va fer la Trobada de professorat a Pujalt (Alta noia), dissabte, 3 de març amb l’assistència de 30 persones, representants d’ 11 escoles.
Podeu trobar informació detallada dels actes del dia al bloc.

FCACU

Es va fer la reunió del xarxa civil a Girona el dia 9 de març.
Van assistir-hi les escoles: CEIP St. Salvador d'Horta de Sta. Coloma, CEIP Montfalgars, CEIP Migdia, CEIP Annexa, IES S.Sobrequés.
També hi van asistir les associacions de Palafrugell i Girona i la biblioteca Ernest Lluch. Aquest cop no hi va anar cap Càtedra.
La valoració és positiva pel que comporta d’intercanvi i coneixença entre xarxes.
La propera reunió serà el dissabte 14 d'abril de 2/4 de 10 a 2/4 d'11 del matí a Lleida.

ALTRES INFORMACIONS

Des de Cantàbria, el seu coordinador Juanjo Paredes, ens envia una recomanació especial de plantar arbres. Ells mantenen la campanya amb el lema de la premi nobel Wangari Maathai “Cuando plantamos árboles, plantamos las semillas de la paz.”

Al bloc de la REAU hi ha tota la informació.

http://reau07.blog.com.es/


Gràcies per col·laborar amb el que us anem demanant, tot això ens fa anar tirant endavant la nostra xarxa.

Irene Vallvé
Coordinadora de les escoles associades
Presidenta de la Xeauc

C. Cedres, 38 2n
T. 93 371 87 55
08950 Esplugues de Llobregat

Etiquetes de comentaris: ,

22 de març 2007

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA


Avui, 22 de març, és el Dia Mundial de l'Aigua




El 22 de decembre de 1993, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 22 de març de cada any, Dia Mundial de l'Aigua, convidant als diferents Estats a realitzar activitats que conciencien els ciutadans del problema de l'aigua. Cada any el lema d'aquesta diada ha estat diferent: Aigua i cultura, l'aigua font de vida, aigua pel futur, etc


A la web de la UNESCO trobareu més informació així com el missatge del seu Director General i activitats per treballar el tema:


També hi ha moltes activitats a la web de mediambient d'Andorra


i a la web de la xtec hi ha una proposta molt maca de Intermon

Etiquetes de comentaris: , ,

21 de març 2007

DIA MUNDIAL DE LA POESIA


Avui, 21 de març, és el Dia Mundial de la Poesia, dia declarat per la UNESCO l'any 2000.

Us deixem el missatge que el Director General d'aquest organisme ha fet amb motiu d'aquesta diada.

"Diversa i bellugadissa, la poesia duu en si mateixa la imatge del present. Mai es petrifica: és un àmbit on la relació amb el món i amb el sentit, amb la cultura i el llenguatge, es formulen una i altra vegada amb paraules noves.
Any rera any, el Dia Mundial de la Poesia obre un espai de diàleg i reflexió per afrontar una situació de marginalitat contra la que intenten lluitar múltiples manifestacions, fires i festes de la poesia.
És necessari reconèixer la singularitat de la poesia, la qual no està feta de paraules nítides i fàcilment comprensibles. En la Poesia, el treball sobre la llengua destaca en tant que producció de formes novedoses i
inèdites, que no deuen res als codis lingüístics habituals.
En multiplicar les ocasions i, fins i tot, les modalitats de l'escriptura, la poesia esdevé l'àmbit d'indagació i experimentació que permet reexaminar la condició humana en totes les seves dimensions. En dur al límit el qüestionament de l'ordre del discurs, fomenta la reflexió crítica universal sobre la paraula, els gèneres, les categories, el que es pot traduir i el que no es pot traduir. Ella mateixa, traça una cartografia de diàlegs possibles entre les cultures, les històries i les memòries.
L'objectiu d'aquest Dia Mundial de la Poesia podria ser el de vetllar pel foment i la salvaguarda d'aquestes modalitats d'intercanvis i transferències. Posada al servei de la nostra diversitat creadora, és el meu desig que aquesta efemèride arribi a nodrir i renovar la capacitat de cadascun de nosaltres de prestar atenció a la pluralitat cultural de l'univers.
Frec a frec amb els poetes i els lectors de poesia, la UNESCO s'afegeix avui a tots els que viuen atents a tot allò que s'inventa en l'àmbit de la llengua i a tots aquells que proposen formes artístiques noves, sense renunciar al traçat de genealogies inèdites, capaces de tornar a donar un fonament a les articulacions, els temes i els llenguatges de la modernitat.

Koichiro Matsuura

Traducció al català de Dolors Reig per al projecte Linguapax.

Etiquetes de comentaris: ,

16 de març 2007

MANIFEST PEL CATALÀ A L'ESCOLA

Dolors Reig ens envia un document força important, que deixem aquí.

MANIFEST “PEL CATALÀ A L’ESCOLA”
Des que les Corts espanyoles van aprovar la Llei orgànica d’educació el 2006, el Govern de l’Estat treballa en la redacció de diferents decrets que n’han de regular el desplegament mínim a totes les comunitats autònomes. En aquest context, darrerament ha aparegut la publicació Reial decret d’ensenyaments mínims per a l’educació primària.

Aquest Reial decret ens demostra com, una vegada més, el Govern espanyol no té en compte les diferents realitats lingüístiques i models escolars que hi ha a l’Estat i opta per una política uniformitzadora amb la introducció d’una hora més de llengua castellana. En especial, l’Estat ignora el model d’escola catalana en llengua i continguts adoptat al Principat durant els últims trenta anys, amb el consens i el suport de la societat civil, i la persistència de les dificultats que impedeixen l’extensió de l’ús social del català.

El model d’escola triat per l’Administració de la Generalitat de Catalunya a partir de 1978 que abraça l’educació infantil, la primària i la secundària és avalat per tota la comunitat educativa i ben reconegut per diversos organismes internacionals, gràcies als bons resultats assolits. D'aquí que no tingui cap sentit que el decret d’ensenyaments mínims limiti els objectius i els mètodes que aquest model d’educació propugna.

La immersió lingüística és el procediment pedagògic i didàctic que possibilita que els alumnes de llengua familiar altra que la catalana s’incorporin al model educatiu propi per desenvolupar-se amb les mateixes capacitats que la resta i evitar que la llengua sigui motiu de discriminació. En aquest sentit, la normativa ministerial emanada de la LOE afecta negativament els programes d’immersió lingüística, atès que en trenca la coherència pedagògica i social.

Avui, la necessitat de no cedir terreny en la presència i l’ús del català a l’escola és especialment important. D’una banda, l’ús del català com a llengua vehicular d’educació minva considerablement a l’etapa de secundària en relació amb la de primària (només el 51% dels centres del Principat fan totes les classes en català) i, per tant, també en disminueix l’ús en la relació entre els alumnes, les famílies i el professorat. De l’altra, la societat catalana és una comunitat d’acollida que està rebent una gran afluència d’alumnat nouvingut i necessita, per tant, que l’escola sigui més que mai una eina de cohesió i d’inclusió socials.

Per tot això, les organitzacions sotasignades fem una crida a la comunitat educativa i a tota la societat catalana per:


-Rebutjar el Reial decret d’ensenyaments mínims per a l’educació primària i la imposició d’una tercera hora de castellà.

-Reclamar la capacitat dels representants elegits en els territoris de parla catalana de poder decidir, sense invasions competencials de l’Estat, tot allò que afecta els horaris i currículums en l’aprenentatge de llengües.

-Reclamar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el compliment integral del model d’escola catalana, tant en l’educació infantil com en l’educació primària i secundària.

-Renovar el consens a favor del català com a llengua d’ensenyament i aprenentatge i de cohesió social.

-Donar suport al professorat que ja ha manifestat la seva insubmissió a la normativa.

-Encoratjar a desobeir el Reial decret esmentat i mobilitzar-se fins a la seva derogació

Països Catalans, març de 2007

Etiquetes de comentaris:

INVITACIÓ A LES ESCOLES

Irene Vallvé ens fa arribar la invitació del director de la Oficina de Promoció per la Pau i els Drets Humans, senyor Badia


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE LES JORNADES SOBRE

EL MOVIMENT PER LA PAU A CATALUNYA

Dissabte, 24 de març a les 11h30

Sala Cotxeres del Palau Robert

Passeig de Gràcia 107

Barcelona

Amigues i amics,

Em plau convidar-vos a la presentació del llibre de les jornades sobre El Moviment per la Pau a Catalunya. Aquest llibre, n’estem convençuts, serà una referència pel moviment per la pau al nostre país. Coincidint amb el quart aniversari de l’ocupació de l’Iraq, la segona part de l’acte serà una taula rodona en la qual es debatran les conseqüències i les possibles sortides d’aquesta ocupació violenta.

Espero que ens veurem a l’acte de presentació.

Rebeu una salutació ben cordial,


Xavier Badia i Cardús

Director

Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans

Generalitat de Catalunya



I aquí deixem el programa d'aquest acte que es presenta força interessant:

Presentació del llibre de les jornades sobre El Moviment per la Pau a Catalunya.

Aquest llibre vol ser una referència pel moviment per la pau al nostre país. El presentaran:

Xavier Badia, director de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans.
Enric Prat, responsable de l'edició del llibre
Joan Saura, Conseller d'Interior, Relacions institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya


Coincidint amb el quart aniversari de l'ocupació de l'Iraq, la segona part de l'acte (12 hores) serà una taula rodona en la qual es debatran les conseqüències i les possibles sortides d’aquesta ocupació violenta.

Com estem quatre anys després de la intervenció a l'Iraq?

Montserrat Cervera, representant de DonesXDones
Rafael Grasa, president de la Comissió de Persones expertes de l'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans
Pilar Massana, activista de la Plataforma Aturem la Guerra


Etiquetes de comentaris:

15 de març 2007

TROBADA LINGUAPAX ALUMNES SECUNDÀRIA

El passat divendres dia 9 es va celebrar la trobada d'escoles de secundària del projecte Linguapax. El lloc de la trobada va ser el Centre de Recursos Baix Llobregat VIII que va a posar al servei de la trobada tots els seus equipaments.
Gisa Mohr, coordinadora catalana del projecte per a la XEAUC, va montar la jornada amb les activitats a desenvolupar al llarg del dia d'acord el programa establert i amb la col·laboració dels professors/es responsables de cada grup.

La coordinadora ens fa arribar el resum i la valoració d'aquesta jornada.

Valoració de la Trobada Linguapax de Primària
9 de Març del 2007
Lloc: CRP, Esplugues de Llobregat
----------------------------------------------------

Hi participaren: Escola Virolai amb 20 alumnes de 2on d’ ESO
Escola El Roser amb 20 alumnes de 20n d’ ESO
Cada grup ha vingut amb dos acompanyants.

Va ser un dia esplèndid i vam poder gaudir de les estones a l’aire lliure.
Vam fer totes les activitats previstes en un clima de relax i de participació positiva.

Els resultats de l’activitat d’avaluació, dita « El Gran Bazar » han estat les següents:

El que s’endurien de la jornada:
TOT 20 alumnes
Realitzar les activitats amb
una altra escola i conèixer
gent nova 17 alumnes
L’assemblea 13 alumnes
La inundació 6 alumnes
Jocs 8 alumnes
També han valorat positivament el lloc i la pista poliesportiva.
“Ha estat un dia molt divertit perquè hem pogut fer amics i treballar amb gent d’una altra escola i hem estat tots molt integrats »

El que no s’endurien de la jornada :


Jocs 14 alumnes
El restaurant del món 1 (A la foto)
La inundació 1
Uns quants opinaven que no han tingut prou temps per a relacionar-se.

El professorat hem estat a gust en tot moment i vam valorar molt positivament el fet d’haver-se trobat només dues escoles perquè facilitava més la comunicació.
Coincidíem també en que els espais del CRP són molt adients per a trobades d’alumnes.

Vull donar altre cop les gràcies a l’equip del CRP per la seva disponibilitat i col.laboració.


I per últim una reflexió d’una alumna referent a l’Assemblea “ONU” on hem tractat els drets de l’infant:
Foto: Un moment de l'Assemblea

“Nosaltres defensem Dinamarca perquè així no hi ha
discriminacions i tots tenen l’oportunitat d’aprendre encara
que les seves religions no siguin les mateixes.
D’altra banda, reduiríem l’amenaça de guerres en un futur
ja que totes les cultures estaran unides.
I poder fer així un món millor ! »


Foto.- Moment de l'intercanvi de records de totes dues escoles


Agraeixo la col.laboració de l’Amparo Vazquez en la trobada de Primària i la d’en Miquel Martí en la de Secundària.

Animo a les escoles a participar en un futur en aquestes trobades Linguapax d’alumnes i us desitjo un bon final de trimestre.

Gisa Mohr
Coordinadora

Etiquetes de comentaris: ,

10 de març 2007

REUNIÓ XARXA CIVIL UNESCO A GIRONA

Ahir dia 9 es van reunir a la seu del Club d'Amics de la UNESCO de Girona, la xarxa civil UNESCO de les comarques gironines per a establir vincles de treball conjunt.
Aquesta xarxa civil està formada per les següents entitats:la xarxa de biblioteques UNESCO, la xarxa d'escoles catalanes associades de la UNESCO; les càtedres UNESCO; els Clubs d'Amics de la UNESCO i els Clubs UNESCO, sempre i quan estiguin reconegudes per la UNESCO-París.

07 de març 2007

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA


Demà 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona.

Des de les nostres aules podem treballar aquest tema que és de "rabiosa" actualitat.
Us deixem tot un seguit de propostes de diferents nivells per si les voleu treballar amb els vostres alumnes.


Des de la seu central de la UNESCO ens trobem:

8 de marzo - Día Internacional de la Mujer
La UNESCO celebrará este año el Día Internacional de la Mujer con una serie de actos que incluyen la conferencia “Mujeres Pacifistas", que reunirá a mujeres excepcionales que han trabajado para impedir conflictos o consolidar la paz.

A l'adreça de sota trobareu, en castellà, la historia d'aquesta diada, el missatge del Director General, de la Comisaria, conferències, estadístiques, etc

http://www.un.org/spanish/events/women/iwd/2007/background.shtml

Programa (en inglés)
Activitats en la seu de la UNESCO

Cerebros de mujer Dones i ciència al El Correo de la UNESCO

També teniu el missatge del Director General de la UNESCO, clicant l'enllaç

Per la seva part al web de la "xtec" també hi ha penjades moltes activitats que trobareu punxant els enllaços que han posat i en les etiquetes que teniu sota el cartell del portal. És el conjunt d'activitats més complert que hem trobat fins ara.

http://www.xtec.net/innovacio/coeducacio/8marc/

Etiquetes de comentaris: ,

05 de març 2007

TOT L'ECLIPSE DE LLUNA SEQÜENCIAT EN FOTOS

Si voleu treballar l'eclipse de lluna del dissabte dia 3, teniu tota la seqüència del procés punxant a : fotos eclipse

Etiquetes de comentaris:

SORTIDA A PUJALT (PMO)

El dissabte dia 3 de març, tal com estava programat, es va fer la sortida a Pujalt dintre del projecte Mediterrani (PMO)
El programa finalment va quedar així:
TROBADA DE PROFESSORAT DEL PMO- UNESCO
A PUJALT (ANOIA, Alta Segarra) Dissabte, 3 de març de 2007

Pujalt es troba en un altiplà al centre de Catalunya, a una alçada de 750m, lluny del mar i de les valls. Presenta nuvulositats moderades, lluny de focus més actius de núvols concentrats als Pirineus, a la costa i a la vall de l’Ebre. Amb absència de contaminació industrial, escassa polució lumínica, lluny de nuclis urbans importants, l’il·luminació del poble és totalment ecològica. Des de l’emplaçament escollit es disfruta d’un horitzó destapat en totes direccions.

PROGRAMA:
Trobada a 2/4 de 10 del matí a Pujalt. Esmorzar.

A les 10h, visita comentada a l’OBSERVATORI METEOROLÒGIC DE PUJALT, per a conèixer de la mà del seu director, Ernest Guille, les experiències pedagògiques que ofereix (quadern de treball) i l’instrumental científic (planetari, laboratori de dinàmica atmosfèrica, etc.). Ens fa treballar el quadern dels alumnes i realitza tota mena de demostracions de física. També ens parla d’energia solar fotovoltàica i dels principals meteors.
Amb l’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, comentem els projectes del municipi per a l’ús de les ENERGIES ALTERNATIVES I RENOVABLES, motiu pel qual Pujalt ha estat un poble reconegut.

13h. Visita al nucli de La Guàrdia Pilosa a càrrec de l’Irene Vallvé.
14h. Dinar a la Fonda de Sant Ramon.

Per la tarda, visita guiada per Pere Tardà (Catpatrimoni) al CAMPAMENT DE LA GUERRA CIVIL. Coneixem les restes del que va ser el campament d’instrucció del XVIIIè Cos de l’Exèrcit Popular de la República durant la Guerra Civil (1936-1939).

Aquestes activitats han estat amablement facilitades pel Srs. Antoni de Solà, alcalde de Pujalt, Ernest Guille, director de l’Observatori i Pere Tardà, de catpatrimoni.

David Farell, coordinador del Projecte Mediterrani Occidental (PMO) a Catalunya davidfarell@hotmail.com / dfarell@xtec.cat

RESUM DE LA JORNADA

Van anar arribant, a l’hora prevista, fins completar un número de 29 persones de diferents escoles que van ser rebudes per l’alcalde, Sr. Antoni de Solà, que ens va fer d’amfitrió i tots junts van iniciar la jornada a l’observatori. Allí es va rebre el director d’aquesta instal·lació, Ernest Guille i ens va explicar les diferents sales i l’ús que es dóna a cadascuna.


Foto.- L'alcalde i el director de l'observatori

L’alcalde va contestar amb tot detall les preguntes que li anaven fent i que van ser molt interessants. Van saber que el poble té 150 habitants, que viuen de l’agricultura del blat i de la colza que permetrà en un futur pròxim tenir una planta de producció de "biodiesel".També hi ha 35 explotacions de granges de porcs, pollastres i conills. El poble té dues cases de turisme rural i el pagès que vol pot tenir en el seu terreny un aerogenerador que, a més a més de produir energia neta, li dóna diners directes a ell i al poble per part de l’administració corresponent.

Després van passar a l’aula pedagògica on el director, senyor Ernest Guille ens va fer treballar com treballen les escoles quan fan la visita.: primer amb totes les experiències de l’observatori meteorològic, com podeu veure a les fotos













Foto.- Els nens Farell mesurant la pluja; el Joan Carles congelat i l'Àngel d'alumne.



A continuació a l’aula, van rebre una extraordinària lliçó de física on nens i grans ens ho vam passar d’allò més bé a la vegada que vam aprendre un munt de coses.
l'Elisabet, alumna molt espavilada.
El fill de l'Anna Ballester, d'ajudant

Quan van acabar el senyor Ernest ens va fer signar en un llibre de visites amb... ploma d’au!!! i per últim ens va fer una foto del grup que sembla és un costum que ell té amb cada grup que fa la visita. Des d’aquí el volem donar les gràcies per tot el que van aprendre i la bona estona que ens va fer passar.

I com que teníem moltes ganes de conèixer el poble del que tant ens ha parlat la Irene que està molt a prop de Pujalt doncs cap allà van anar-hi formant una caravana "dominguera" total.
El poblet, La Guàrdia Pilosa, és una preciositat. Era un poble abandonat que els pares de la Irene van comprar i entre tota la família el van reconstruir i ara cadascú té allà la seva casa junt amb algunes persones que han tornat. És un nucli que depèn de l’ajuntament de Pujalt.

Foto.-Iniciant el passeig per La Guàrdia Pilosa






Passava el temps i ja teníem ganeta, així que vam anar a dinar a un altre poble, San Ramon, allà a la Fonda ja ens teníem preparades dues taules; ens vam posar les botes i vam matar la gana.

D’allà vam sortir de nou cap a Pujalt que, per cert, és el poble de la Coral Regi, on ens esperava Pere Tardà (Catpatrimoni) amb qui vam visitar el campament.



Foto.- El grup amb Pere Tardà visitant el campament


Foto: Un aspecte del campament



I per si el dia havia estat ben maco. amb una mica de fred i vent al matí, el Sol ens va acomiadar amb d’imatge que us deixem perquè tingueu una idea.


Foto de Lola Vilanova.- El Sol ens diu adéu


En resum: una sortida força interessant, molt aprofitada i molt bé organitzada pel David Farell a qui també donem les gràcies.

Fotos de David Farell, Lola Vilanova, Anna Ballester i Amparo Vázquez

Etiquetes de comentaris: ,

04 de març 2007

ESCOLA OBERTA A VIROLAI

El passat 23 de febrer l'escola Virolai va celebrar la seva tradicional festa "Escola Oberta", una festa en la que participa tota la comunitat educativa del centre amb un munt d'activitats montades, sempre, d'acord amb un tema que serveix d'eix generador. El d'aquest any sota el lema "Ciència Amiga" va estar dedicat a la Ciència

Foto. Tomás Molina durant la seva xerrada.

Els actes van començar el dia 22 amb una conferència del conegut meteoròleg, Tomàs Molina, que va parlar del canvi climàtic. Molt interessant tot el que va dir.
Després el professor del departament de Física de la UPC va dedicar la seva xerrada al cinema des de la vessant de la física amb visionat de King Kong, Superman, Frankenstein i la i Guerra de les Galàxies.

La jornada del 23 va tenir una conferència inaugural dedicada a Ramón y Cajal a càrrec de la catedràtica Mercé Dufort. Va ser força interessant i al finalitzar van haver preguntes per part dels assistent amb molt de seny.















Foto: La Directora pedagògica, Coral Regi
amb la catedràtica Mercè Dufort.
Els tallers sempre d'acord amb les edats dels participants: cuina i química, astronomia, experiments químics, maquetes de naus espacials, gimkana científica, jocs matemàtics...; exposicions de fotografies, mostres de treballs i un taller molt especial on els alumnes més grans explicaven com havien construit un cotxe solar i d'hidrògen.
























Fotos: Moments de diferents tallers











També havia una parada dedicada al projecte amb Senegal on es feien trenes i es venien collarets, bossetes..., tot d'aquelles terres.







Força interessant, també, la xerrada que sobre "reproducció assistida" va donar una mare de l'escola que és biòloga i treballa en l'equip de reproducció assistida de l'hospital. Amb senzillesa, però didàctica, entenedora i clarificadora va ser la seva exposició que, sobretot les alumnes van escoltar amb molta atenció.
I, què més dir d'aquesta jornada? És impossible poder contar totes les vivències, les carones d'expectació dels més petits de primària tocant la serp o les granotes, la dedicació dels més grans de batxillerat fent de guies, orientadors i ajudants...És el que es diu: una jornada complerta viscuda també pels pares, autoritats acadèmiques i del món de l'ensenyament

I com clausura de tot, el dia 1 de març una conferència a càrrec del senyor Jorge Wagensberg, Director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació La Caixa.

Des del blog volem felicitar a tota la comunitat educativa de l'escola Virolai.

Etiquetes de comentaris:

CIRCULAR Nº 4, COORDINADORA ESTATAL

.
Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura
Escuelas Asociadas
UNESCO

A les Escoles Associades Granada 16/02/07
Circular 4/curs 2006-2007

L’ Educació per al Desenvolupament Sostenible un desafíament per a l’ educació en el S.XXI.
Les Escoles associades a la UNESCO es defineixen com:
“El lloc per excel·lència on s’exerceix la tolerància, es respecten els drets humans, es practica la democràcia i s’ aprèn la diversitat i la riquesa de les identitats culturals y naturals”
En l’actualitat les orientacions de les escoles associades, adequades a las prioritats de la UNESCO i Nacions Unides en matèria d’ educació davant els reptes del S. XXI, estan encaminades a:
· L’ educació per a tothom i al llarg de tota la vida
· L’ educació de qualitat (una visió d’acord amb la situació del món)
· Els objectius de desenvolupament del Mil·lenni
· El Deceni de les Nacions Unides de l’ educació per a un desenvolupament sostenible (2005-2014).
Aquestes prioritats pretenen donar resposta als desafíaments que ha d’ afrontar actualment la humanitat:
114 milions de nens sense escolaritzar, més de 800 milions d’ adults analfabets (la majoría dones), el deteriorament del medi ambient, falta de respecte als drets humans. Por tot això, el paper de les escoles associades que treballen per la pau mitjançant la innovació pedagògica i la cooperació internacional, és molt important. Les diverses activitats que realitzen a les seves aules, les 7900 escoles repartides en 177 països, en el àmbit de la cooperació internacional, els drets humans, el diàleg intercultural o el desenvolupament sostenible, les converteixen en motors d’aquesta mobilització a la recerca d’ un món millor.


FELICITACIONS A LES ESC0LES ASSOCIADES PREMIADES EN EDUCACIÓ
La introducció d’aquesta circular vé a confirmar la realitat de la nostra xarxa. No vanament i de forma successiva es van atorgant reconeixements i premis a la labor realitzada per les escoles associades,
en les que treballem per una educació de qualitat. Aquests premis són un incentiu perquè continuem treballant amb la il·lusió que ens caracteritza.

Per tant felicitats a les:
· Escoles gallegues de Pontevedra, per rebre el premi “Valora” de la Xunta de Galícia amb el programa d’ educació en valors.
IES “Luís Seoane” pel programa d’interculturalitat i pau
CEIP “Froebel”, pel projecte de consum responsable
CEIP “Manuel Vidal Portela”, EEI “Os Campos” i CEIP “Marcos da Portela” pels seus projectes en desenvolupament sostenible.
· Escoles de Castella-Lleó, pel premi “Calidad en innovación educativa” (Consejería de Educación)
Colegio “La Salle” de Palencia amb l’ experiència sobre aprenentatge cooperatiu
CP. “Anejas” de León, amb el projecte optimizació de recursos
· Escoles de Cantàbria, premi sobre rutes i camins des de diferents punts de vista.
CP. ”Mateo Escagedo Salmón”, pel treball sobre pintors: Dalí, Miró y Picasso
CP. “Juan de Herrera”, pel projecte de desenvolupament sostenible
IES “La Granja” pel projecte sobre Biblioteques
“Aula de Medio Ambiente” de Camargo, premi de l’ Associació d’ Energía Renovable.

NOVES ESCOLES A LA XARXA
Enhorabona a las escoles que han pres la decisió de formar part del Pla d’ escoles associades, amb l’esperança de que els seus projectes i somnis no decaiguin en la seva trajectòria educativa.
Colegio “La Salle” de Palencia
CP. “Marina de Cuyedo” de Rubayo (Cantabria)
IES “Andreu Sempere” d’ Alcoi (Alacant)
IES “Puerta de la Axarquía” de Cala del Moral (Málaga)
Colegio “Solymar” de Matagorda (Almería)
CEIP “Cabanas” de Salcedo (Pontevedra)
IES “Martín Vázquez de Arce” de Sigüenza (Guadalajara)
CP. “Mateo Escagedo Salmón” de Cacicedo de Camargo (Cantabria)


BAIXES D’ ESCOLES A LA XARXA
Colegio “La Anunciata” de Guipúzcoa
CP Dr. “Azúa” de Zaragoza
Colegio Luís García Sainz de Fuentes de Ebro (Zaragoza)

LES ESCOLES ASSOCIADES JA TENIM: BLOG
Per fi tenim un lloc digital per comunicar-nos i informar-nos de notícies relacionades amb les escoles. La creadora i responsable de manteniment del blog és Amparo Vázquez, la nostra companya de Catalunya. Per a totes les informacions i notícies que considereu oportú penjar en el blog l’adreça és: http://reau07.blog.com.es, l’adreça del correu de l’ Amparo: avazquez@xtec.cat

PROJECTES
AVÍS: En la circular anterior hi ha un error en el correu d’ Ángel Morillas, coordinador del projecte “Patrimoni en mans dels joves”. L’adreça de correu correcta és: amorillasg@terra.es

LINGUAPAX
El dia 20 de gener va tenir lloc la reunió de Linguapax a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona. Vaig tenir l’ oportunitat per primera vegada d’ assistir a una reunió d’aquest projecte, en la que també hi participà Magdalena Pons d’ Andalusía. Dolors Reig i Gisa Mohr varen exposar les línies de treball i les Propostes d’ activitats en aquest curs. Josep Cru presentà les experiències des de l’Institut Linguapax i UNESCOCAT, i les escoles participants explicaren les seves experiències i activitats..

XARXA DIGITAL D’ ESCOLES ASSOCIADES (MÈXIC)
A l’ octubre de 2006 es posà en marxa aquest projecte que es coordina des de Monterrey (Mèxic), El projecte consisteix en desenvolupar activitats relacionades amb el desenvolupament sostenible i el diàleg intercultural a través d’ un portal WEB, per al funcionament d’ una xarxa digital interactiva de col·laboració entre escoles associades: Mèxic, Costa Rica, Xile, Paraguai, Brasil, Portugal i Espanya.cPer tant una de las finalitats és aplicar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
El seguiment del projecte a Espanya està a càrrec de la coordinadora Carme Sillué msillue@xtec.cat
Les escoles participants han de concloure el seu treball abans del 15 de juny. A la trobada de Salamanca s’ efectuarà l’avaluació dels treballs amb vistes al Fòrum de les Cultures de Monterrey (octubre de 2007). Por aquest motiu les coordinadores dels països participants
estaran amb nosaltres a Salamanca.

NOU PROJECTE-FORUM DE LES CULTURES (MÈXIC)
Les escoles que solicitaren participar en el projecte Xarxa Digital d’ escoles associades i no pogueren ser incloses, s’ integren en un nou projecte, com a segona fase de l’ anterior, però amb un plantejament més senzill d’ execució.
Títol: “Projecte Món Recreat”
Els temes de treball: Sostenibilitat, Diversitat Cultural, Coneixement i Pau.
Edat dels participants: 9 a15 anys
Finalització del treball: Juny de 2007
Les escoles en espera rebran des de Monterrey i des de la coordinació estatal el desenvolupament del projecte.
Qui estigui interessat pot demanar informació a la coordinació estatal

PROJECTE ATLÀNTIC
La coordinadora del Projecte, Mercedes Gándara, informa de la realizació de tallers amb les escoles gallegues. Treball sobre “Turisme Sostenible” amb les escoles portugueses.

PROJECTE YOUTHXCHANGE
Des d’aquest projecte, Lola Morillas explica les activitats que s’ estan portant a terme, així com l’ elaboració de materials.
Guía per a les escoles: “Desenvolupament sostenible, Drets Humans i Drets del Nen”
“Consum sostenible i recursos en conflicte”
“L’ energia i el canvi climàtic”
“Aigua i consum” (concurs fotogràfic sobre desertificació)
“Salut i consum”
“Dona i objectius del Desenvolupament Sostenible”
“Inversions solidàries”
“Turisme sostenible: Viatge virtual als llocs del Patrimoni”
Proposa cursos on line per a la formació del professorat.

“EL DRET A L’ ALIMENTACIÓ: UNA FINESTRA OBERTA AL MÓN”
Les escoles associades en col·laboració amb la FAO, propicien la participació en aquest projecte que està en consonància amb els Objectius de desenvolupament del Mil·lenni, per concienciar els nens i joves del món sobre el problema de seguretat alimentàría y del dret a l’ alimentació, així com animarl-los a lluitar contra la fam i la malnutrició.
Materials: Llibre il·lustrat (còmics) i guia de referències i activitats.
És un material senzill amb propostes d’ activitats educatives molt interessants.
Els materials estan en format electrònic i en diversos idiomes (castellà).
www.feedingminds.org
Per a més informació o enviament de materials fmfh@fao.org rtf-youth@fao.org

NOTICIES I ACTIVITATS

A proposta de Juan José Paredes (Coordinador de Cantàbria), es presenta una carta de adhesió a Elodya Megías, presidenta de l’ Associació Amigos del Lago Izábal en Guatemala.
El model que podeu fer còpia és al Blog d’ escoles.
També a proposta de Juan José, “Plantemos mil millones de árboles en el mundo”, activitat per al dia de l’arbre.
Dolores Morillas (coordinadora del Projecte YouthXChange) ha publicat un llibre titulat
“Competencias para la ciudadanía” (Reflexión, decisión, acción) Editorial Nancea. MEC.

Visites a les Escoles
Catalunya:
Centre de Recursos d’ Esplugues de Llobregat (Barcelona)
CEIP Anexa, CEIP Migdia, CEIP Montfalgars, IES Santiago Sobrequés, IES Vicens Vives, IES Narcis Cifra, Centro de Recursos, de Girona
Entrevista amb el Director provincial d’ Educació de Girona

Comunitat Valenciana
IES Pare Vitoria, IES Andréu Sempere, amdós d’ Alcoi. Celebració del DENIP amb l’ activitat
“Construïm ponts per la Pau”.
Xerrrada sobre les escoles associades al Club d’Amics de la UNESCO d’ Alcoi.

· Reunió de la Unitat de Coordinació Estatal (Madrid, 9 de febrer)
Ens vàrem reunir a la seu de la Comissió Espanyola de la UNESCO (informació en el Blog)

· XX Trobada Estatal: Salamanca 2007
En breu us arribarà la informació sobre la trobada estatal. Aquest fou un dels punts tractats a la reunió de MADRID. (Blog).
· Els projectes de Solidaritat, en la trobada de Salamanca, seran coordinats per
Pilar Ferràs (professora del CEIP Isidre Martí d’ Esplugues de Llobregat) mferras@xtec.cat


· Consultar el Blog per obtenir més informació de les activitats de les escoles.
Us animo a participar en ell.


Una abraçada i que ens acompanyi la pau.
Rufina Moreno Cañizares
Coordinadora estatal de les escoles associades a la UNESCO