SORTIDA A PUJALT (PMO)
El dissabte dia 3 de març, tal com estava programat, es va fer la sortida a Pujalt dintre del projecte Mediterrani (PMO)
El programa finalment va quedar així:
TROBADA DE PROFESSORAT DEL PMO- UNESCO
A PUJALT (ANOIA, Alta Segarra) Dissabte, 3 de març de 2007
Pujalt es troba en un altiplà al centre de Catalunya, a una alçada de 750m, lluny del mar i de les valls. Presenta nuvulositats moderades, lluny de focus més actius de núvols concentrats als Pirineus, a la costa i a la vall de l’Ebre. Amb absència de contaminació industrial, escassa polució lumínica, lluny de nuclis urbans importants, l’il·luminació del poble és totalment ecològica. Des de l’emplaçament escollit es disfruta d’un horitzó destapat en totes direccions.
PROGRAMA:
Trobada a 2/4 de 10 del matí a Pujalt. Esmorzar.
A les 10h, visita comentada a l’OBSERVATORI METEOROLÒGIC DE PUJALT, per a conèixer de la mà del seu director, Ernest Guille, les experiències pedagògiques que ofereix (quadern de treball) i l’instrumental científic (planetari, laboratori de dinàmica atmosfèrica, etc.). Ens fa treballar el quadern dels alumnes i realitza tota mena de demostracions de física. També ens parla d’energia solar fotovoltàica i dels principals meteors.
Amb l’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, comentem els projectes del municipi per a l’ús de les ENERGIES ALTERNATIVES I RENOVABLES, motiu pel qual Pujalt ha estat un poble reconegut.
13h. Visita al nucli de La Guàrdia Pilosa a càrrec de l’Irene Vallvé.
14h. Dinar a la Fonda de Sant Ramon.
Per la tarda, visita guiada per Pere Tardà (Catpatrimoni) al CAMPAMENT DE LA GUERRA CIVIL. Coneixem les restes del que va ser el campament d’instrucció del XVIIIè Cos de l’Exèrcit Popular de la República durant la Guerra Civil (1936-1939).
Aquestes activitats han estat amablement facilitades pel Srs. Antoni de Solà, alcalde de Pujalt, Ernest Guille, director de l’Observatori i Pere Tardà, de catpatrimoni.
David Farell, coordinador del Projecte Mediterrani Occidental (PMO) a Catalunya davidfarell@hotmail.com / dfarell@xtec.cat
RESUM DE LA JORNADA
Van anar arribant, a l’hora prevista, fins completar un número de 29 persones de diferents escoles que van ser rebudes per l’alcalde, Sr. Antoni de Solà, que ens va fer d’amfitrió i tots junts van iniciar la jornada a l’observatori. Allí es va rebre el director d’aquesta instal·lació, Ernest Guille i ens va explicar les diferents sales i l’ús que es dóna a cadascuna.

L’alcalde va contestar amb tot detall les preguntes que li anaven fent i que van ser molt interessants. Van saber que el poble té 150 habitants, que viuen de l’agricultura del blat i de la colza que permetrà en un futur pròxim tenir una planta de producció de "biodiesel".També hi ha 35 explotacions de granges de porcs, pollastres i conills. El poble té dues cases de turisme rural i el pagès que vol pot tenir en el seu terreny un aerogenerador que, a més a més de produir energia neta, li dóna diners directes a ell i al poble per part de l’administració corresponent.
Després van passar a l’aula pedagògica on el director, senyor Ernest Guille ens va fer treballar com treballen les escoles quan fan la visita.: primer amb totes les experiències de l’observatori meteorològic, com podeu veure a les fotos
Foto.- Els nens Farell mesurant la pluja; el Joan Carles congelat i l'Àngel d'alumne.
A continuació a l’aula, van rebre una extraordinària lliçó de física on nens i grans ens ho vam passar d’allò més bé a la vegada que vam aprendre un munt de coses. 


l'Elisabet, alumna molt espavilada.
El fill de l'Anna Ballester, d'ajudant
Quan van acabar el senyor Ernest ens va fer signar en un llibre de visites amb... ploma d’au!!! i per últim ens va fer una foto del grup que sembla és un costum que ell té amb cada grup que fa la visita. Des d’aquí el volem donar les gràcies per tot el que van aprendre i la bona estona que ens va fer passar.
I com que teníem moltes ganes de conèixer el poble del que tant ens ha parlat la Irene que està molt a prop de Pujalt doncs cap allà van anar-hi formant una caravana "dominguera" total.
El poblet, La Guàrdia Pilosa, és una preciositat. Era un poble abandonat que els pares de la Irene van comprar i entre tota la família el van reconstruir i ara cadascú té allà la seva casa junt amb algunes persones que han tornat. És un nucli que depèn de l’ajuntament de Pujalt.

El poblet, La Guàrdia Pilosa, és una preciositat. Era un poble abandonat que els pares de la Irene van comprar i entre tota la família el van reconstruir i ara cadascú té allà la seva casa junt amb algunes persones que han tornat. És un nucli que depèn de l’ajuntament de Pujalt.
Foto.-Iniciant el passeig per La Guàrdia Pilosa
Passava el temps i ja teníem ganeta, així que vam anar a dinar a un altre poble, San Ramon, allà a la Fonda ja ens teníem preparades dues taules; ens vam posar les botes i vam matar la gana.
D’allà vam sortir de nou cap a Pujalt que, per cert, és el poble de la Coral Regi, on ens esperava Pere Tardà (Catpatrimoni) amb qui vam visitar el campament.
D’allà vam sortir de nou cap a Pujalt que, per cert, és el poble de la Coral Regi, on ens esperava Pere Tardà (Catpatrimoni) amb qui vam visitar el campament.
I per si el dia havia estat ben maco. amb una mica de fred i vent al matí, el Sol ens va acomiadar amb d’imatge que us deixem perquè tingueu una idea.

En resum: una sortida força interessant, molt aprofitada i molt bé organitzada pel David Farell a qui també donem les gràcies.
Fotos de David Farell, Lola Vilanova, Anna Ballester i Amparo Vázquez
Etiquetes de comentaris: Projecte Mediterrani (PMO), sortides de projectes
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home