XARXA ESCOLES ASSOCIADES UNESCO a CATALUNYA

Aquest blog neix per tenir un lloc on poder mostrar el treball que realitzen les escoles catalanes que estan associades a la UNESCO, així com qualsevol activitat, notícia, projecte o dades que ens arribin des de París, escoles PEA, la coordinació estatal o qualsevol xarxa, medi o institució amb els ideals i objectius proclamats per la UNESCO. (Als arxius mensuals trobareu tot el que s'ha penjat des de l'inici del blog)

14 de gener 2007

CIRCULAR DE LA IRENE VALLVÉ

La nostra coordinadora autonòmica Irene Vallvé ens fa arribar els documents que us deixem aquí:

ACTA DE L’ASSEMBLEA

DE LES ESCOLES DEL PEA DE CATALUNYA

Barcelona 23 de novembre de 2006

Ordre del dia

  1. Presentació del CD “Posa-hi lletra”. Escola Música Freqüències.

En Xavier Balfegó de l’escola de música Freqüències presenta el CD que s’anomena “Posa-hi lletra”. Aquest és el resultat del treball en col·laboració amb distintes entitats. El CD s’ha elaborat a partir d’un concurs adreçat a l’alumnat de 12 a 18 anys de creació i elaboració de lletres per a composicions musicals instrumentals de pop-rock en català. En aquest CD s’hi pot trobar la gravació de les cançons guanyadores de les tres últimes edicions del concurs.

Per últim també s’anima a tots els centres a participar-hi en la propera edició del concurs.

  1. Aprovació de l’acta de l’assemblea del passat 21 de setembre de 2006.

Amparo Vázquez sol·licita que s’esmeni en el punt 4 de l’acta on hi diu: MEM (Moviment Educatiu de Mataró) per MEM (Moviment Educatiu del Maresme).

Sense cap més esmena a realitzar s’aprova l’acta per unanimitat.

  1. Informacions de la Comissió Gestora

Miquel Martí fa referència a un seguit d’informacions relacionades amb els últims esdeveniments ocorreguts amb el Centre Unesco de Catalunya –UNESCOCAT-.

Des de finals del curs passat UNESCOCAT manifesta la seva decisió de desentendre’s del suport manifest fins al moment cap a les escoles associades a la Unesco de Catalunya. És a partir d’aquest moment quan la comissió gestora pren la decisió de crear una associació civil amb entitat jurídica que aixoplugui les escoles associades catalanes i que li permeti tenir el seu propi NIF i la possibilitat de sol·licitar subvencions, si s’escau. Donat que això succeeix en el període vacacional, inicialment, cinc escoles posen en marxa el procés de sol·licitud per la creació de l’associació, amb el ben entès que l’assemblea ha d’aprovar els estatuts de l’associació sol·licitada.

Aquesta informació es detalla en l’assemblea del passat 21 de setembre de 2006.

Durant el mes d’octubre el director d’UNESCOCAT, Agustí Colomines, adreça una carta als directors i directores de les escoles associades que genera força confusió.

En una primera part dona informació del departament d’educació del centre UNESCOCAT d’una forma correcta.

Trobem però, una segona part, que ofereix un to ofensiu cap a les persones de Miquel Martí i Amparo Vázquez i també genera algunes informacions incorrectes i que poden generar malentesos . Aquest fet obliga a escriure una carta per part de la comissió gestora per aclarir les confusions que hagi pogut generar la carta d’UNESCOCAT en els centres.

Paral·lelament és realitza una entrevista amb Enric Masllorens que dona tot el seu suport a la comissió gestora en el moment d’enviar aquesta carta a les escoles.

Es llegeix la carta enviada i es comenta alguns aspectes importants a considerar.

a) En primer lloc la tutela de PEA està en la Comissió Espanyola de la UNESCO. Cal deixar clar que UNESCOCAT no té cap poder jurídic sobre les escoles associades i per tant no es considera necessari acatar el govern piramidal d’UNESCOCAT. En aquest sentit es considera molt més respectuosa la Comissió Espanyola.

b) Les escoles associades a la UNESCO tenen tot el dret a utilitzar el nom “UNESCO” i en cap cas es pot parlar d’usurpació del nom.

c) Constatar que es vol continuar col·laborant amb el Centre Unesco de Catalunya i amb tota la família UNESCO. En aquest sentit Enric Masllorens s’ofereix a propiciar una reunió amb la nova coordinadora de les escoles associades i UNESCOCAT.

Així doncs, a partir del nomenament de la persona que portarà la coordinació de les escoles associades a Catalunya, la Comissió Gestora acaba les seves funcions.

A partir d’aquí s’obre un torn obert de paraules on les aportacions de les diferents persones és concreten en:

- Manifestació de disgust i malestar pel que ha succeït. No s’entén com el Centre Unesco de Catalunya que ha estat pioner a tot l’estat espanyol en projectes i múltiples actuacions hagi permès que es generés aquest conflicte .

- No s’entén com es pot anar contra persones que han treballat i treballen per les escoles associades. Persones que han estat capaces d’aglutinar i de endegar grans projectes. No es pot permetre restar com si no hagués passat res.

- També es fa esment que en la carta que la comissió gestora ha tramés als centres de les escoles associades totes aquestes confusions han quedat respostes.

- Es manifesta el gran cinisme que aporta la carta signada per Agustí Colomines.

- Es qüestiona la direcció d’Unescocat i com s’articula el nomenament i la durada de la persona que ocupa aquest càrrec.

- Es fa l’aclariment que el Centre Unesco de Catalunya és un Patronat que s’articula amb vuit fundacions que escullen la persona que ha d’ocupar la direcció.

- Es fa la proposta que donada la disconformitat de l’assemblea en aquesta actuació originada amb la carta d’agustí Colomines es faci arribar a Enric Masllorens uns carta signada per l’assemblea de rebuig i disconformitat en referència als fets que han succeït.

  1. Votació per l’aprovació dels estatuts de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya –XEAUC-.

S’inicia el procés de la votació passant llista als centres que tenen representació en l’assemblea i que poden votar .

Hi ha 30 centres representats que tenen dret a vot . El vot serà secret i es votarà a favor dels estatuts, en contra o bé abstenció.

Després de realitzada la votació i fet l’escruti per dos assistents escollits a l’atzar el resultat és:

29 vots a favor

1 vot d’abstenció

Queden per tant aprovats els estatuts de la Xarxa d’Escoles Associades a l’UNESCO de Catalunya.

  1. Presentació i votació de la candidata a la coordinació de les escoles associades a la UNESCO de Catalunya.

Irene Vallvé com a candidata a la coordinació de les escoles associades realitza la seva presentació explicitant el seu programa amb unes imatges i les seves propostes de coordinadora en el cas de ser escollida.

Ens proposa de refermar més la xarxa i compartir dades entre nosaltres i revisar la ideologia i compartir les opinions. I que tot això pugui revertir a les escoles.

També constata que comença una nova etapa (XEAUC) que voldria que fos de continuïtat però engrescadora i amb nous reptes per seguir treballant.

Es fa la votació i, com en la votació anterior, hi ha 30 centres representats que tenen dret a vot. El vot serà secret i es votarà a favor, en contra o s’abstindrà, de la persona que presenta la seva candidatura com a coordinadora de les escoles associades.

Després de realitzada la votació i fet l’escrutini per dos assistents escollits a l’atzar el resultat és:

28 vots a favor

2 vots d’abstenció

D’acord amb resultat obtingut surt escollida com a nova coordinadora de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya IRENE VALLVÉ CORDOMÍ.

S’aplaudeix i es felicita a la nova coordinadora per part de l’assemblea.

Per acabar s’obre un torn obert de paraules on es manifesta de nou la felicitació cap a la nova coordinadora i es planteja que, com a Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO, la possibilitat de treballar en els centres no tan sols amb el professorat i l’alumnat com es ve fent amb regularitat, sinó també amb les famílies i amb tota la comunitat educativa.

En David Farell finalment manifesta que des d’aquesta nova coordinació es realitzi una bona comunicació cap al Projecte Internacional del PMO i també es continuï la col·laboració i suport amb els projectes Linguapax.

S’acaba la sessió a les 20 hores.

Cèlia Torres

secretària

. . . . . . .. . .. . . .. . . . .. . . .. . . . .. . .


Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO a Catalunya - XEAUC

Circular nº 5

8 de gener de 2006


A les Escoles Associades a la UNESCO a Catalunya

Amigues i amics,

Tal i com exposava a la presentació del meu pla d’actuació, convoco una primera trobada per repensar “Què és una escola associada a la UNESCOavui, per nosaltres. Potser podríem rellegir-nos el què tinguem a les escoles en aquest sentit abans d’anar a la reunió.

Dia: 24 de gener

Hora: 6 h. de la tarda

Lloc: Cedres, 38 2n Esplugues de Llobregat

(metro parada de Can Vidalet, de la línia Blava)

Tot i que no cal ser molta colla per tenir aquesta estona de diàleg, tots i totes hi sereu benvinguts així com pensaments o idees que ens pugueu fer arribar per mail.


La Coordinadora Estatal ens recorda que el 2007 celebrem el 44 DENIP

Estimados todos:

Os comunico que mi nueva dirección de e.mail es esta desde la que os escribo, ya que por ahora tengo problemas con la anterior. Por favor os ruego que la comuniuéis a vuestras escuelas´

rufinamster@gmail.com

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), fundat per l'educador i poeta Llorenç Vidal l'any 1964, és una iniciativa pionera, no estatal, no governamental, independent, lliure i voluntària d'Educació No-violenta i Pacificadora o Educació en i per la No-violència i la Pau practicada a escoles de tot el món i estan convidats a participar-hi els centres educatius, els educadors i els educands de tots els nivells i de tots els països.

Es practica el 30 de gener o un dels dies pròxims de cada any, en l'aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. Als països amb calendaris escolars específics de l'hemisferi sud es pot commemorar el 30 de març o altres dia dels immediats.

Cal que seguim treballant per promoure una Cultura i una Educació independent, lliure i voluntària de cara a la No-violència i la Pau.

Propagueu la pràctica del Dia Escolar de la No-violència i la Pau! Gràcies!

Veure: http://es.geocities.com/ahimsadenip/

& http://es.geocities.com/kirigirisu2002/denip_abstract.html


Informacions dels projectes:

PMO - Catalunya

Coordinador: David Farell


Linguapax

Coordinadora :Gisa Mohr

Recordem que es fa la 2a sessió de treball per al professorat.

Lloc: Institut d'Estudis Catalans

Data: dissabte, 20 de gener del 2007

Horari: de 9 a 2

Si algú aliè al Projecte desitja participar-hi, que ho comuniqui a la coordinadora Gisa Mohr
(c/e: gmohr@xtec.cat) abans del dia 17 de gener.


-Seminari Professorat : dissabte 20 de Gener, 9:30 hores a l’Institut d ’Estudis Catalans – IEC


Patrimoni

Coordinador: Angel Morillas

XI EXPERIENCIA INTERNACIONAL DELS MONUMENTS:

Del 5 al 8 de desembre de 2006 es va fer el viatge a Strasbourg, que forma part del premi que van obtenir els guanyadors de la XI EXPERIÈNCIA FOTOGRÀFICA DELS MONUMENTS.

A més de visitar Strasbourg i els poblets del voltant, es va participar en una sessió al Consell de Europa, on estaven representats els guanyadors del concurs dels diferents estats europeus i algún pais del Magrib.

També es va visitar l'exposició de les fotografíes guanyadores i a la tarda es va visitar el Palau del Drets Humans.

Catalunya, Euskadi i Castella la Manxa van ser els representants de l'estat espanyol.

Per part de Catalunya hi va haver 18 alumnes premiats, dels quals dos són de escoles associades que van ser:

- José Mª Becerra Ciudad, de la Escola Virolai de Barcelona

- Àngel Castel Roqueta ,de l' IES Jaume Vicens Vives de Girona.

La nostra enhorabona a tots dos i a les seves escoles!

El cap de la expedició de l'estat espanyol va ser el coordinador del projecte del patrimoni Àngel Morillas

Recordatoris:

. Full de Dades del Centre

Ens en falten encara i ens consta que hi ha canvis de directors, de responsables de centre o d’adreces de correu electrònic.

Per si encara ho heu fet i voleu tenir més a mà us ho adjunto de nou.

. Full d’Adhesió a la XEAUC

Aquest full ens ha d’arribar en versió paper, per correu postal, ja que ha d ‘estar signat pel director o titular del centre i s’hi ha de posar el segell.

. Concurs literari – artístic: Any internacional dels deserts

Encara hi ha temps per presentar-shi, fins el 30 de gener de 2007.

. 1r premi Federico Mayor Zaragoza

Treballs sobre experiències positives d’interrelació entre persones de diferents cultures. La inscripció és fins el 15 de febrer i el termini de presentació de treballs és fins el 30 de març.

Irene

Coordinadora de la XEAUC