XARXA ESCOLES ASSOCIADES UNESCO a CATALUNYA

Aquest blog neix per tenir un lloc on poder mostrar el treball que realitzen les escoles catalanes que estan associades a la UNESCO, així com qualsevol activitat, notícia, projecte o dades que ens arribin des de París, escoles PEA, la coordinació estatal o qualsevol xarxa, medi o institució amb els ideals i objectius proclamats per la UNESCO. (Als arxius mensuals trobareu tot el que s'ha penjat des de l'inici del blog)

24 de gener 2007

ACTIVITATS LINGUAPAX


Foto: Assistents a la jornada Linguapax en el pati de l'IEC

El dissabte dia 20 es va celebrar la jornada de treball de les escoles que treballen el projecte. Us fem arribar el resum d'aquesta jornada que ens envia la coordinadora catalana Linguapax, Gisa Mohr.

Benvolguts
Em complau enviar-vos el resum del segon seminari Linguapax que com veieu, va ser molt interessant.
Hi eren presents:

Ma.Teresa Puigdellosas (CEIP Migdia de Girona), Dolors Colomer (Escola Virolai de Barcelona), Alícia Descamps (Col.legi El Roser de St. Julià de Vilatorta), Mariona Xichot i Noelia Gascon (CEIP Marinada d’El Masnou), Anna Sagrera (IES Sobrequés de Girona), Vicenç Gascó (IES Serra de Marina de Premià de Mar), Carme Dilmé i Núria Ball-llosera (CEIP Jacint Verdaguer de Sils), Pilar Ferràs (CEIP Isidre Martí d’Esplugues de Llobregat), Dolors Reig (Coordinadora estatal projecte Linguapax), Josep Cru (Institut Linguapax), Miquel Martí (XEAUC), Àngel Morillas (Coordinador Proj. Patrimoni), Cèlia Torres i Juanjo Gómez (CRP d’Esplugues de Llobregat) Rufina Moreno (Coordinadora Escoles UNESCO Espanya), Magdalena Pons (Coordinadora Escoles UNESCO Andalusia), Irene Vallvé (Coordinadora Escoles UNESCO Catalunya) Gisa Mohr (Coordinadora projecte Linguapax Catalunya).

Programa:

09.15 – 10.00
D’acord amb el programa previst varem tenir la sort de poder visitar La Casa de Convalescència, seu de l’IEC. És un edifici emblemàtic del segle XVII i avui de gran valor institucional pel fet d’albergar el centre més important de la Llengua Catalana.

10.00 Intervencions:
- Vicenç Gascó, professor de l’IES Serra de Marina, ens explica la seva

intervenció en el Senat de Madrid sobre el tema de l’assetjament a les escoles. Exposa l’experiència portada a terme en el seu institut, aplicant el projecte Linguapax en la mediació de conflictes: A més treball de grup, més socialització i menys conflictes, prevalent sempre una òptima relació professor - alumne i el mètode socioafectiu en qualsevol de les situacions a resoldre.
Ens parla també d’altres intervencions al llarg de la sessió al Senat i considera que ha estat una experiència altament positiva.
- Carme Dilmé i Núria Ball-llosera ens exposen mitjançant Powerpoint i material elaborat pels alumnes un treball fet sobre els Drets de l’Infant des de l’àrea de la llengua estrangera, en aquest cas l’anglès. Es tracta d’un projecte iniciat fa un any i que volen anar ampliant en els pròxims anys, sempre a l’àrea d’anglès. En el seu centre estudien anglès des de 1er fins a 6è i l’any vinent tenen la intenció d’implantar l’anglès a P4 i P5.
És una experiència encoratjadora per a tot el professorat d’anglès de Primària.
- Josep Cru de l’Institut Linguapax ens parla del tema de la llengua materna. El Dia de la Llengua Materna fou instaurat l’any 1999 i, des de llavors, el terme de “llengua materna” ha creat molta confusió des del punt de vista sociolingüístic.
Ens parla de la riquesa de llengües que hi ha en continents com p. ex. l’africà on en algunes zones coexisteixen i s’utilitzen fins a 4 i 5 llengües diferents en una sola comunitat i on cada llengua és emprada per un ús determinat (familiar, institucional, ocupacional….)
Ens parla breument dels projectes internacionals de l’Institut Linguapax i de les edicions de material divers.
Ens porta diverses publicacions, algunes de les quals són repartides entre els assistents.
Finalment, ens informa sobre la convocatòria d’una taula rodona sobre « Sensibilització lingüística a les ONG” el dia 21 del mes que vé.
-Rufina Moreno fa una intervenció sobre els diversos projectes que la UNESCO té en marxa, com p.ex. “Objetivos del Milenio de desarrollo sostenible”, “Aprender a vivir juntos” …..
Informa sobre la integració a la xarxa de noves escoles i sobre la utilització del logo UNESCO. Aquest logo ha de figurar a partir d’ara en tots els escrits de les Escoles UNESCO. N’enviarà un exemplar a cada escola.

-A continuació i per a acabar revisem el treball i els projectes que porten a terme les escoles Marinada, Migdia i Virolai.

“Un Vaixell ple de poemes i cançons”
Els tres centres han acabat i enviat el primer bloc, però els centres que havien de rebre treballs de Galícia i del País Basc no han rebut res encara.

Alícia Descamps, de l’Escola El Roser de St. Julià de Vilatorta comenta que encara que el seu centre no s’ha inscrit en el projecte del “Vaixell”, n’han fet una adaptació amb el nom de “Un vaixell ple de colors”, un viatge virtual que passa per totes les aules, des de Llar d’infants P2 fins a 4t d’ESO i que acabarà el dia de St. Jordi, quan el vaixell arribarà a port carregat de poemes.

-DENIP – 30 de Gener - i 21 de febrer - Dia de la Llengua Materna

Mariona Xicot, explica que a l’escola Marinada es treballarà sobre el contingut de la pel·lícula “Cadena de Favors” des de 3er fins a 6è i que a Educació Infantil i Cicle Inicial treballaran sobre la base del conte “Els bons amics”.
Les activitats a fer el Dia de la Llengua es basaran segurament en contes dels diferents països de procedència dels alumnes.

Ma.Teresa Puigdelloses del CEIP Migdia explica que anomenen aquell dia “El Dia de l’Amistat” i que el celebraran participant en l’activitat que es preparar a nivell de totes les escoles de la ciutat de Girona.

Les activitats del dia de la Llengua queden per a perfilar.

Dolors Reig insisteix en què no anomenem “Dia de la Pau” el que en realitat és el DENIP (Dia Escolar de la No Violència i de la Pau), sobretot perquè és una celebració que va proposar l’any 1963, un mestre , Llorenç Vidal, i que les Escoles Associades van adoptar com a seu l’any 1993. A més, hi ha 2 dates més que són el Dia de la Pau: el 21 de setembre (Nacions Unides) i 1 de gener (Església Catòlica).

Dolors Colomer informa que l’escola Virolai farà – com cada any – la “Setmana de Portes Obertes” i que aquest any, el tema transversal és LA CIÈNCIA. Durant aquesta setmana faran també activitats relatives al Dia de la Llengua.

Per últim, perfilem les trobades d’alumnat de Primària (a la que participen els centres Marinada, Migdia i Virolai) i de Secundària (amb participació d’El Roser i de Virolai). El programa de les trobades serà molt similar al d’altres anys, és a dir:

· Jocs de presentació

· Jocs de confiança

· Treball de consens d’un tema LINGUAPAX

· Activitat LINGUAPAX conjunta de tots els alumnes

· Simulacre Assemblea ONU. Tema : Els Drets de L’Infant

· Avaluació

La concreció definitiva de les diverses activitats seran comunicades als centres interessats en un document a part que enviarà la coordinadora, Gisa Mohr.

Miquel Martí s’ofereix a preparar el text per al tema de l’assemblea.

S’acaba la sessió a les 14 hores.

Gisa Mohr, coordinadora projecte Linguapax per Catalunya

Les escoles que participen a les trobades, rebran informació detallada d'aquí pocs dies. Per cert: si hi hagués un IES interessat en participar en la trobada de secundària, encara sou a temps!

També envia la següent informació:
D'altra banda us dóno una web on trobareu informació sobre la Setmana Internacional del Llibre Infantil i Juvenil: